Wat is suikerziekte voor het oog?

Ten gevolge van suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden binnenin het oog. Zonder dat al direct het zien wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Men noemt dit diabetische retinopathie. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld kan blindheid of slechtziendheid het gevolg zijn.

Hoe ontstaat diabetische retinopathie?

Afwijkingen aan het netvlies (=Diabetische retinopathie) is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Het netvlies wordt slechter voorzien van zuurstof waardoor er groeifactoren vrij komen: een stimulans voor het vormen van nieuwe vaten. Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen: 

  1. De wand van de kleine bloedvaten verandert, daardoor kan lekkage van vocht en bloedoptreden; gebeurt dit in de buurt van de gele vlek (macula) dan kan het gezichtsvermogen verminderen. Dit heet diabetische maculopathie.
     
  2. Vergelijkbare veranderingen kunnen ook buiten het gebied van de gele vlek optreden en hebben geen onmiddellijke invloed op het gezichtsvermogen; dit kan echter overgaan in de zogenaamde proliferatieve retinopathie, waarbij nieuwe bloedvaten gaan groeien. Deze nieuwe bloedvaten zijn erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het glasvocht veroorzaken of het netvlies ernstig beschadigen met als gevolg slechter zien.