Wat is staar?

Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt 'staar' of 'cataract' genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt hiermee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Er zijn verschillende vormen van staar:

  • Aangeboren staar.
  • Staar ontstaan door ziekte of beschadiging van het oog.
  • Ouderdomsstaar (of ‘seniel cataract’).

Ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is een 'normaal' verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt, maar meestal zijn de eerste verschijnselen staar tussen de 65 en 75 jaar.  Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijg je al snel klachten.
De klachten kunnen zijn:
-Je gaat wazig zien
-de kleuren worden doffer
-last van licht of schitteringen

Als je binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar. Sterkere brillenglazen kunnen het zicht op den duur niet meer verbeteren. Doorgaans neemt de staar in de loop van de tijd toe. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter. Een bezoek aan de oogarts is dan noodzakelijk.

Vervanglens

Bij staar is de eigen ooglens vertroebeld en veroorzaakt wazig zicht. Met vervanglenzen krijgt u weer helder en scherp zicht. Eventuele sterkte afwijkingen kunnen direct gecorrigeerd worden.

Goed nieuws voor mensen met leesklachten!

Bij het ouder worden, wordt de ooglens steeds stugger. Hierdoor ontstaan rond het 45e levensjaar problemen met lezen.

Met onze revolutionaire multifocale lenzen kan 90% van de cliënten weer leven zonder bril!