Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)?

Macula degeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula lutea,of gele vlek. Vaak wordt macula degeneratie 'slijtage' van het netvlies genoemd. Het centrale deel van netvlies (de macula)zorgt voor het waarnemen van kleine details. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat in het centrum de grootste concentratie aan contrast- en kleurziencellen (de kegeltjes) aanwezig is. Het overige deel van het netvlies zorgt voor het perifere zien (de grootste concentratie aan staafjes). Het afsterven van de kegeltjes wordt macula degeneratie genoemd. Het scherpe zien verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter. De rest van het netvlies blijft dus wel werken, zodat men in staat blijft om zijn weg in huis en daar buiten min of meer zelfstandig te vinden, ook al mist men dan scherpte.

Vormen van maculadegeneratie

Leeftijds gebonden maculadegeneratie (LMD) ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar LMD bestaat in een droge en een natte vorm.
De eerste symptomen van de droge zijn:
-minder goed contrast zien
-kleuren niet goed kunnen onderscheiden
-achteruitgang van het gezichtsvermogen in het algemeen.

De patiĆ«nt merkt soms dat bij het lezen stukken van woorden ontbreken, de aandoening wordt langzaam erger. Bij de natte variant is naast het afsterven van de kegeltjes, ook sprake van de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De vorming van de bloedvaten wordt (mede) veroorzaakt door het lichaamseigen eiwit VEGF.
De eerste symptomen zijn vervormingen van het beeld; tekst lijkt te golven, rechte lijnen lijken krom en een verminderd gezichtsvermogen.
De natte vorm verloopt sneller als de droge vorm.
De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van deze aandoening zijn erfelijkheid, roken en een hogere leeftijd. 
 
 

Wat kunt u doen om uw ogen te beschermen?

  • Gebruik speciale voedingssupplementen, zoals macushield of eyecaps;
  • Draag een beschermende zonnebril wanneer u in aanraking komt met ultraviolette lichtbronnen (zon, zonnebank);
  • Gebruik voeding met veel fruit en donkere bladgroente (zoals spinazie, groende kool, boerenkool);
  • Niet roken;
  • Beperkt alcoholgebruik;
Voedingssupplementen

Wij adviseren capsules met voedingselementen speciaal voor de gezondheid voor het netvlies. De specifieke combinatie van bestanddelen die in de Omega capsules van Vitalux zitten maken het tot meer dan een gewoon Omega-3 supplement. De samenstelling van deze capsules is namelijk afgestemd op de behoeften van mensen met zogenaamd Maculaire Degeneratie. Dit is een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in het centrale gedeelte van het netvlies. Naast Omega-3 bevat Vitalux Omega daarom ook onder meer luteine en zeaxanthine.


Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is hiervoor geen vervanging.