Wat zijn droge ogen?

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging.

Wat is een traanfilm?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de "traanfilm" en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.
Deze traanfilm is samengesteld uit drie bestanddelen:
-een olieachtige laag
-een waterige laag en
-een slijmachtige laag.
Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden en voorkomt te snelle verdamping van het traanvocht. Het waterige middelste laagje wast het oog schoon van vuil en stof. De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht .

Behandeling van Droge ogen

Als er een aanwijsbare oorzaak is van droge ogen, dan wordt die eerst behandeld. Maar het lukt lang niet altijd de oorzaak weg te nemen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten. Daarbij zijn de volgende opties mogelijk:

Kunsttranen

Kunsttranen zijn verkrijgbaar in de vorm van druppels, gel of zalf. Het gebruik van kunsttranen is meestal afdoende. U mag zelf bepalen hoe vaak u druppelt; dat is afhankelijk van de klachten.
 

Omgevingsfactoren verbeteren

Als externe omstandigheden (zoals airconditioning) de droge ogen veroorzaken, kunnen de klachten verminderen door deze omstandigheden te vermijden of aan te passen.
 

Terugkerende klachten

Droge ogen is vaak een chronische aandoening, de klachten blijven vaak in wisselende mate aanwezig. Kunsttranen kunnen de klachten verlichten en de balans weer enigszins herstellen, maar meestal niet genezen.